Uncategorized

Het gevaar van een Pseudomonasinfectie bij mensen

Pseudomonas aeruginosa is een gevaarlijke bacterie die door een aantal eigenschappen tot een ziekenhuisbacterie of een superbacterie genoemd kunnen worden. Een bacterie wordt namelijk pas zo genoemd, wanneer deze zo weerbaar zijn dat ze resistentie tegen diverse middelen hebben verkregen. Doordat een grootdeel van de Pseudomonas antibioticaresistent zijn, is een Pseudomonasinfectie erg lastig te bestrijden. In dit artikel vertellen we meer over de Pseudomonasinfectie.

Oorzaken van een Pseudomonasinfectie

Een Pseudomonasinfectie is het nare gevolg van een veel voorkomende bacterie, waarbij de Pseudomonas aeruginosa de meeste klachten veroorzaakt. Pseudomonasbacteriën zijn over de hele wereld te vinden in water, in planten en in dieren. Echter zien we dat deze bacterie zich het meest vertoeft op vochtige locaties. De bacteriën zijn vaak aanwezig bij gezonde mensen, maar onder deze groep zorgt de bacterie voor geen tot weinig klachten. Echter is de bacterie wel gevaarlijk voor mensen met een zwak immuunsysteem. Wanneer iemand een zwak immuunsysteem heeft of ziek is, kan de Pseudomonasbacterië zorgen voor een dodelijke infectie. De verspreiding komt dan ook vaak van patiënt tot patiënt via handen van het personeel in het ziekenhuis.

Risicogroepen

We zien de Pseudomonasinfectie vooral terug in ziekenhuizen. Niet alleen patiënten, maar ook personeelsleden die in een ziekenhuis zijn hebben het meest te maken met de infectie. Doordat de bacterie zich eenvoudig kan verspreiden via medisch apparatuur, reiningsproducten en ook nog andere toestellen is het voor de bacterie eenvoudig om snel uit te breiden. Zoals eerder al vernoemd hebben de meeste mensen geen last van de bacterie. Risicogroepen zijn vooral de mensen die zwak zijn door een ziekte, een operatie of een ziekenhuisbehandeling. Hiernaast zijn er ook nog andere risicogroepen, waaronder patiënten met brandwonden.

Het gevaar

Wanneer je een ernstige Pseudomonasinfectie hebt kan dit leiden tot een bacteriemie, waardoor een zeer lage bloeddruk zal ontstaan. Dit kan vervolgens leiden tot orgaanvalen. Wanneer je de ernstige Pseudomonasinfectie niet op de juiste manier behandeld kan dit leiden tot de dood.

Voor meer informatie over de Pseudomonas aeruginosa kan je terecht op de website van Watter.