Gezondheid

Ooglaseren

Wanneer je minder scherp ziet, problemen ervaart bij het lezen, dichtbij of veraf kijken, dan is een bril of contactlenzen vaak de eerste keus om het zicht te verbeteren. Het dragen van een bril of contactlenzen brengt echter allerlei ongemakken met zich mee. Je moet de bril en lenzen schoonmaken, altijd bij je hebben en bij beschadiging moeten ze vervangen worden. Genoeg redenen om er op een bepaald moment voor te kiezen om een laserbehandeling te ondergaan. Met een ooglaserbehandeling wordt de scherpte van het oog verbeterd. Hiervoor is een kleine chirurgische ingreep nodig, waarbij er doorgaans drie soorten ooglaserbehandelingen mogelijk zijn: SMILE (RelexSMILE), LASIK (FemtoLASIK) en de PRK (Lasek/TransPRK) behandeling. Ooglaseren komt de laatste jaren steeds vaker voor en het gemak wat je er na de behandeling van hebt is de belangrijkste reden.

LASIK (IntraLASIK)

Wanneer er wordt gekozen voor een Lasik behandeling, dan wordt eerst de buitenste laag van het hoornvlies middels een vloeistof verwijderd. Hierdoor is het hoornvlies makkelijker te behandelen. Er wordt vervolgens een laser gebruikt om het hoornvlies te laten verdampen. Wanneer dit is gedaan, kan de arts het hoornvlies met een laser bewerken tot het de juiste sterkte heeft. Een beschermende contactlens wordt na behandeling over het oog geplaatst, zodat het hoornvlies goed kan herstellen. Dit duurt ongeveer 24 uur.  

TransPRK behandeling

De PRK techniek komt sterk overeen met de techniek die ook wordt gebruikt bij een LASIK behandeling. Echter, in plaats van eerst een vloeistof te gebruiken om de toplaag van het hoornvlies te verwijderen, doet men dit direct met de laser. De arts kan dan sneller het hoornvlies op de juiste sterkte bewerken. Het proces bij de PRK techniek is dus vooral sneller en ook het herstel gaat vlotter.

SMILE (RelexSMILE)

In tegenstelling tot andere laser behandeltechnieken, wordt er bij de SMILE techniek geen flapje gemaakt, zodat het hoornvlies bewerkt kan worden. Er wordt namelijk een insnijding in het hoornvlies gemaakt, waarna de arts overtollig weefsel kan verwijderen. Dit is de meest recent ontwikkelde behandelmethode en verloopt duidelijk anders dan de LASIK en PRK behandelingen.

Welke techniek is het beste?

 

Wanneer je voor een laserbehandeling kiest, dan overleg je altijd met de arts. Samen wordt dan bepaald wat de juiste behandeling is.