Gezondheid

VCA-cursus volgen

Een VCA certificaat zal voor veel aannemers bekend in de oren klinken, maar de meeste mensen zullen er waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, en daarmee wordt gelijk een groot gedeelte van de cursus uitgelegd: het betreft een cursus die verplicht is voor aannemers, zodat zij een veilige en gezonde werkplek voor hun werknemers kunnen realiseren. Aannemers moeten deze cursus elke 10 jaar verplicht met succes afronden. Er zijn 3 verschillende niveau’s, waarbij het benodigde niveau afhankelijk is van de grootte van de organisatie en van de sector waarin men werkzaam is. 

Digitaal of klassikaal? 

Er zijn vaak verschillende mogelijkheden om deze cursus te volgen. Vaak is er de keuze tussen een klassikale cursus of een digitale zelfstudie. Deze digitale zelfstudie kan erg handig zijn, zeker voor mensen die al werkzaam zijn in de sector en hun certificaat moeten vernieuwen: doordat aan de digitale variant geen tijden zitten gebonden kan dit veel makkelijker in een drukke agenda worden gepland. Toch heeft een klassikale cursus alsnog de voorkeur van velen. Dat is ook niet gek: in een klassikale omgeving leren de meesten nou eenmaal beter omdat zij geconcentreerd en zonder afleidingen aan de slag kunnen met de stof. 

Het examen

Voor zowel de klassikale als digitale cursus moet wel een fysiek examen worden afgelegd. Het met succes afronden van dit examen is verplicht voor elke aannemer. Er zijn veel locaties waar men dit examen kan afleggen, zoals bijvoorbeeld VCA Rotterdam of een van de andere 100 locaties. De datum en het tijdstip hiervan variëren vaak, dus zorg ervoor dat dit van te voren duidelijk afgebakend in je agenda staat. Met een goede voorbereiding en kennis van zaken zal het examen voor de meeste mensen goed te doen moeten zijn!